Voor het eerste sinds 1604 werd er in de zomervakantie van 1954 opnieuw een mis gelezen in Cadzand. Dat gebeurde op verzoek van de toenmalige burgemeester van Hulst, de heer Lockefeer en in overleg met pastoor Wolters uit Groede, die ook voorging in deze viering. Deze eerste viering had plaats op de dorsvloer in de schuur van de familie Faes in de Zwarte Polder.
Dat dit een belangrijk moment was voor de katholieke gemeenshap van Cadsand en voor de toeristen bewijst de aanwezigheid van de toenmalige ministers Thiel en Algera in de viering.
Na enkele jaren werd de dorsvloer ingeruild voor de garage van de familie Faes. Zij zorgden er ook voor dat elke zondag alles klaarstond en in orde was voor de viering.
Er werd nagedacht over een kerkgebouw. De huidige kerk van de heilige Bonifatius werd in 1964 in gebruik genomen en in juli 1965 ingezegend door Mgr. de Vet, bisschop van Breda.
Aanvankelijk moest de kant van de kerk aan de zitweide met houten schotten worden afgesloten, dat was een lastige job voor de vrijwilligers. In 1982 werden de houten schotten vervangen door een glazen schuifwand.
De strandkerk kon van bij de aanvang altijd rekenen op milde schenkers.Zo adopteerde de Sacramantsvereniging uit Breda de kerk en zorgde voor de aankleding.
Het altaar kwam van de verkenners uit de kanaalzone en van het ziekenhuis uit Oostburg kwamen de banken. Het tabernakel en de doopvont zijn afkomstig uit de voormalige kerk van Slijkplaat. Na de sluiting van de kerken van Hoofdplaat en IJzendijke is er interieur uit die kerken naar de strandkerk gegaan. Na de sluiting en verkoop van de kerk in Sluis heeft de kruisweg van Frans van Balendong uit 1951 een plaats gekregen in de strandkerk.
In 1967 werd er een beheerscommissie opgericht om de belangen in en rond de kerk te behartigen. Deze beheerscommissie werd later de Werkgroep strandkerk Cadzand en is nu de Commissie Toeristenkerk Cadzand, onderdeel van de parochie heilige Andreas.
De werkgroep werd jaren geleid door pastoor de Causemaecker, pater Marist, en werd daarna opgevolgd door de Brugse priester Carmino Bohez. Eind 2013 nam hij afscheid omdat hij pastoor werd van de parochies Dudzele, Brugge-Sint Jozef en Koolkerke. De parochies maken nu deel uit de van de pastorale eenheid Effeta Brugge.
Als voorzitter van de werkgroep werd Carmino Bohez opgevolgd door Rudi Ferket, een gepensioneerd schooldirecteur uit Stekene, die (in 2013) al 15 jaar een trouwe bezoeker was van de strandkerk.
Tot 1979 waren het de paters van Sint-Jan van Lateranen uit Sluis die voorgingen in de eucharistievieringen. Daarna heeft de werkgroep zelf priester aangetrokken, die voornamelijk uit het bisdom Brugge afkomstig zijn.
Wanneer er geen priester ter beschiking is, gaat een lid van de werkgroep voor. Pastoor Wiertz opent, op Palmzondag, het toeristenseizoen en is ook de voorganger in de laaste viering van het seizoen (laatste zondag van september).
In 1960 werd de stichting R.K. Toeristenzorg Zeeland opgericht als overkoepelend orgaan voor alle toeristenkerken in Zeeland. Zij waren verantwoordelijk voor de zakelijke kant, zoals het onderhoud van gebouwen en terreinen. Vanuit het bisdom Aken mocht de strandkerk een vergoeding ontvangen, omdat er heel wat kerkgangers uit het bisdom de viering bijwoonden. Daarom is er in elke viering een lezing in het Duits en wisselen ook in gebeden het Nederlands en Duits elkaar af.
De Commissie Toeristenkerk Cadzand is een enthousiaste groep van mensen uit de regio, onze parochie, maar ook vanuit Vlaanderen. Zij zorgen er samen met Philippe Hallein, priester van het bisdom Brugge, voor, dat er in het toeristen-seizoen elke zondag een viering is.
De Commissie Toeristenkerk Cadzand viert dit jaar dus 70 jaar toeristenpastoraat en 60 jaar strandkerk. Een mooie gelegenheid om aandacht aan te besteden.
Tijdens de eucharitieviering op zondag 21 juli om 10.00 uur is er aandacht besteed aan de beide jubilea. Voorganger in de viering was Philippe Hallein, coördinator van de priesters en muzikale medewerking verleende cantor Marie-José van de Heuvel. Na de viering was er gelegenheid tot ontmoeting.
Comments