Afbeelding met persoon, buiten, groep, mensen  Automatisch gegenereerde beschrijvingVieren met het gezin thuis: ‘Wie hoort erbij?’

 

Het is de 26e zondag door het Jaar B. Iedere week wordt er door mij een mini-viering gemaakt, zolang het niet voor iedereen mogelijk is om een viering bij te wonen in een van onze kerken in de parochie en het thema van deze zondag is: ‘Wie hoort erbij?’.

 

De kinderen op de basisschool hebben deze week aan enkele opdrachten n.a.v. de mini-viering van vorige week gewerkt. Welke opdrachten en enkele foto’s vindt u op de fotopagina ‘foto’s werkjes’. 

 

In onze parochie zijn er deze week op meerdere plekken vieringen. Op de website van de parochie vindt u waar er deze week een viering is. Met deze mini-viering kunt u samen thuis vieren met enkele leuke opdrachten, als u niet in de gelegenheid bent om naar deze viering te gaan.

 

Hoe werkt deze pagina?

 

-       Afbeelding met tekst  Automatisch gegenereerde beschrijvingDoor te klikken op: ‘Knutselpagina’ dan vind je daar de knutsel- en/of tekenopdrachten van de mini-viering.

-       Door te klikken op: ‘Nieuwsbrief’ vind je de speciale berichten.

-       Door te klikken op: ‘Van Alles Wat’ vind je o.a. kleurplaten, filmpjes, liedjes en opdrachten, die bij de miniviering horen.

-       Door te klikken op: ‘Bijbelverhaal’ kun je samen het Bijbelverhaal lezen wat bij de mini-viering hoort of eventueel nog een ander verhaal.

-       Ben je op een van bovenstaande pagina’s en wil je weer terug naar het begin van de kinderpagina, klik dan op ‘Nieuws’.

-       Door te klikken op: ‘Foto’s werkjes’ kunt u alle werkjes, die gemaakt zijn door de kinderen op de basisscholen in Sluis en Breskens van de laatste schoolweken.

-       Door te klikken op: ‘Start’ kom je weer terug op de beginpagina van de parochie.

Wij wensen u alvast een goede en fijne mini-viering toe.

Hoe de mini-viering van zondag 26 september met het thema ‘Wie hoort erbij’er precies uit ziet vind je hieronder. 

De mini-viering van deze zondag:

·      Ga samen aan de tafel zitten. Zet bij de kaars een kan met water en enkele bekers en steek daarna een kaarsje aan en open de mini-viering dan onderstaande gebed. 

Gebed om vriendschap met God.

Goede God,
U heeft veel vrienden,
mensen die goede dingen doen in uw naam.
Wij geloven dat uw Geest overal aan het werk is,
niet alleen hier bij ons in de kerk,
maar ook in het hart van alle mensen
Afbeelding met persoon, menigte  Automatisch gegenereerde beschrijvingdie proberen om het goede te doen.
Wij mogen zien dat iedereen goede dingen kan doen in uw naam.
Uw Geest werkt ook in hen.
Wij mogen blij zijn om het goede dat ook door iedereen om ons heen gebeurt.
Jezus heeft meer vrienden dan wij soms denken,
anonieme vrienden, die een beker water geven aan anderen,
en dikwijls veel meer dan dat.
Wij zijn daar dankbaar voor God,
en bidden dat wij ook zulke vrienden kunnen zijn.
Amen

·      Luister en kijk naar het ledje: ‘Ga je mee’, door te klikken op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=18bi6TE-HqY

·      Het Evangelieverhaal van deze week is: ‘Mee naar Gods nieuwe wereld’ (Naar Marcus 9, 38 – 43 + 45 + 47 – 48). Het bijbelverhaal is een navertelling en komt van de site Kinderwoorddienst.nl. U vindt het bijbelverhaal door te klikken op ‘Bijbelverhaal’

·      Luister en kijk naar het liedje: ‘Hé kom erbij’, door te klikken op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=hgwghkmeHGg 

·      Praat met elkaar door over het verhaal.

Vraag aan de kinderen: Wat denk je dat Johannes dacht toen Jezus zei: ‘Iedereen hoort erbij’? Was hij verbaasd, vond hij het mooi, of juist niet?
Misschien oppert een van de kinderen dat hij zicht terechtgewezen of afgewezen voelt. Hij wees zelf ook iemand af die goede dingen deed. Ga daarover door met de kinderen:
Heb jij je ook wel eens afgewezen gevoeld? Dat je dacht iets goed te hebben gedaan en dat iemand jou zei dat je niet het juiste had gedaan?
Wat heb je daarvan geleerd? Hoe heeft jou dat gevormd? Als je dit weer mee zou maken, wat zou je dan doen? Zou je dingen dan anders doen?
Wat kunnen we hier vandaag van de woorden van Jezus leren?

high fivePraat daarna met de kinderen door over de goede dingen die gedaan worden in de naam van God. “Iemand die water aan je geeft, omdat je bij Mij hoort, krijgt zeker een beloning”, zegt Jezus.
Vraag aan de kinderen, hoe het was om een beker water in je hand te hebben tijdens het verhaal. Wat heeft deze beker water met het verhaal te maken en wat zegt deze beker je nu? De kinderen hebben deze beker gekregen van iemand. Waarderen ze dat? Wat zou die beker duidelijk willen maken?
(In het Evangelie zegt Jezus dat als iemand een beker water geeft aan iemand die bij Hem hoort, hij dan een beloning van God zal krijgen.)

Praat met de kinderen eens door over beloningen. Je kunt als beloning een cadeautje krijgen, maar er zijn ook andere manieren. Krijgen zij wel eens zo’n andere beloning, een complimentje als zij iets goed gedaan hebben; een aai over hun bol, een kus van hun moeder of vader, een hi-5 van een vriend?
Welke soorten beloning kennen zij en welke beloning geven zij zelf wel eens. Zeggen zij het wel eens tegen vrienden als zij iets goeds gedaan hebben? En wat zeggen ze dan?
buitengeslotenSchrijf met de kinderen op kaartjes allerlei gratis vormen van belonen.

Vraag daarna aan de kinderen: Wat betekent het voor jou om erbij te horen of er niet bij te horen? Hebben zij wel eens ervaren dat zijzelf ergens niet bij hoorden?
Kennen ze voorbeelden van mensen of kinderen die ergens niet bij horen?
Laat de kinderen daarna dingen noemen die zij leuk vinden en andere kinderen kunnen dan zeggen; daar wil ik wel bij horen of niet bij horen. Bedenk met elkaar een aantal voorbeelden:
- Hoor je wel-of-niet bij de kinderen die van hagelslag houden.
- Hoor je wel-of-niet bij de club die van lezen houden?
Laat iedereen aan bod komen. Bedenk dan ook met elkaar verschillende dingen waar iedereen bij hoort.
- Alle kinderen gaan naar school,
- iedereen hoort bij de kerk, of misschien wel niet?

De leerlingen van Jezus vertrouwen andere mensen niet, wanneer ze niet tot Jezus’ leerlingen behoren. Jezus zegt: “Als je niet tegen ons bent, ben je voor ons.” Hij bedoelt: het maakt niet uit of je wel lid bent van de club, als je maar met ons samen wilt werken aan het Rijk van God, Gods Nieuwe Wereld.

Laat de kinderen tot slot zelf een tekst bedenken, op basis van wat er besproken is, die zij op een tegeltje willen zetten.
Zie hiervoor de Extra’s.

·      Luister en kijk naar het liedje: ‘Onze vriendschap’ door te klikken op deze link: https://www.youtube.com/watch?v=8XxzVZn9iLI 

·      Hierna kunt u afsluiten met het Onze Vader en daarna kunt u het kaarsje uitblazen. 

Onze Vader.

Onze Vader, die in de hemel zijt,

uw naam worde geheiligd,

uw wil geschiede

Afbeelding met kaars  Automatisch gegenereerde beschrijvingop aarde zoals in de hemel.

Geef ons heden ons dagelijks brood

en vergeef ons onze schulden,

zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren,

en breng ons niet in beproeving,

maar verlos ons van het boze.
Want van U is het koninkrijk
en de kracht en de eeuwigheid
tot in eeuwigheid.

Amen.

 

Extra’s: 
Hieronder vind je nog enkele andere leuke opdrachten, die je samen kunt doen na de mini-viering.

-       Afbeelding met tekst  Automatisch gegenereerde beschrijvingOpdracht: Tegeltjeswijsheid.
De uitleg van deze opdracht vindt u door te klikken op: ‘Knutselen’.

-       Puzzelblad bij bijbelverhaal.
De uitleg van deze opdracht vindt u door te klikken op: ‘Van alles wat’.

-       Werkje bij het bijbelverhaal. 
De uitleg van deze opdracht vindt u door te klikken op: ‘Van alles wat’.

-       Afbeelding met gereedschap  Automatisch gegenereerde beschrijvingSpelletje: Iedereen hoort erbij, kleurendomino.
De uitleg van deze opdracht vindt u door te klikken op: ‘Van alles wat’.

-       Puzzelen: Goede en kwade zaken.
De uitleg van deze opdracht vindt u door te klikken op: ‘Van alles wat’.

Ik wens u fijne een mini-viering toe en veel plezier met de opdrachten.

Afbeelding met tekst, kleurrijk, tekening  Automatisch gegenereerde beschrijvingMocht je nog eens willen kijken op Kinderwoorddienst.nl, wat daar nog meer is, dan kun je klikken op deze link: https://www.kinderwoorddienst.nl/

 

Volgende week is er de mini-viering voor zondag 3 oktober, de 27e zondag door het jaar B. Hoe deze er precies gaat uit zien, vertel ik na volgende week. Tevens kunt u dan weer lezen en zien wat de kinderen op de basisscholen in Sluis en Breskens hebben gedaan n.a.v. de mini-viering van zondag 26 september.

 

Ik wens u veel plezier met de mini-viering van deze week.

Rini Heijwegen,

Leerkracht KVO en parochiaan H. Andreas.  

 

Startpagina