image

Parochie heilige Andreas nieuwsbrief 18 12 juli

Sint Eligiusplein 17

4501 CD Oostburg

0117 – 453374

andreas-wzvl@kpnmail.nlVan de bestuurstafel

Vorig weekend zijn in de heilige Eligiuskerk te Oostburg en de heilige Bonifatiuskerk (strandkerk) te Cadzand de vieringen opgestart. In beide kerken is alles goed verlopen en waren de aanwezigen heel blij dat ze weer aanwezig mochten zijn in een eucharistieviering.

Komend weekend voegt de geloofsgemeenschap IJzendijke, die kerkt in de Mauritskerk, zich bij dit rijtje en zondag 19 juli komt ook de Sint Barbarakerk uit Breskens erbij. In alle kerken werken we met het Gebruiksplan dat opgesteld is aan de hand van het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’ en dat we in de maand juni hebben getest in de heilige Maria Hemelvaartkerk in Aardenburg.


Zeer binnenkort komen de bisschoppen met aanbevelingen en maatregelen voor de opstart van koren tijdens de liturgische vieringen.

Hierover zal het parochiebestuur rechtstreeks contact opnemen met de koren. Zo zal er weer een nieuwe term bijkomen, namelijk de zigzag- opstelling. We wachten af.


En dat afwachten moeten we zeker doen. Het verder werken naar het nieuwe normaal moeten we stapje voor stapje doen, het spreekwoord ‘haastte spoed is zelden goed’ is hier zeker van toepassing. Want als we naar andere Europese

landen kijken, Duitsland, Spanje, Italië, zijn er toch weer meer besmettingen. In België is vanaf zaterdag 11 juli het verplicht een mondkapje te dragen in winkels, winkelcentra, openbare gebouwen zoals bibliotheken, musea, gebedshuizen en bioscopen. Het was al verplicht in het openbaar vervoer en bij contactberoepen als de kapper. Mocht je dus over de grens naar de kerk gaan, bijvoorbeeld voor een uitvaart dan moet u dus een mondkapje dragen. Hier komt dan het spreekwoord ‘een gewaarschuwd mens telt voor twee’ om de hoek. Laten we allemaal opletten, zeker ook tijdens de vieringen. Maar uit ervaring van de afgelopen weken en ook van afgelopen weekend in Cadzand en Oostburg weten we dat iedereen zich binnen onze kerk aan de maatregelen houden. Daarvoor dank.

Dank ook aan de vele vrijwilligers die aan de

slag moeten om ervoor te zorgen dat we kunnen vieren en dat en dat de aanwezigen de maatregelen opvolgen.


Zo gaan we iedere week een stapje verder.


Sluiting parochiecentrum

Vanwege de vakantie van Monique zal het secretariaat van het parochiecentrum te Oostburg gesloten zijn tot en met woensdag 22 juli. Voor dringende zaken is het mobiele nummer 06 – 20403610 beschikbaar.

Bij de zondag......

Inleiding

God vertelt zijn verhaal aan de wereld via mensen. In mensentaal - in woord en gebaar - blijft Hij zijn liefde tussen de mensen strooien. Hij gaat hierbij kwistig te werk.

God waagt het zich kwetsbaar op te stellen. Dat er heel wat van zijn Boodschap verloren dreigt te vallen of tegengesproken

wordt, kan Hem niet weerhouden om te blijven zaaien. Zijn liefde in al haar echtheid is immers onweerstaanbaar. De kiemkracht van de liefde is krachtig genoeg om te gepasten tijde overvloedig vrucht te dragen.

We lezen deze zondag:

Jesaja 55, 10-11

Romeinen 8, 18-23

Mattheüs 13, 1-23


Bezinning

Een mens sprak tot God:

‘Hoe kan dat nu, God, dat Gij mij roept? Hebt Gij ooit mijn handen gezien?

Mijn begerige ogen? Mijn gesloten oren? Mijn zwakke schouders? Mijn mismaakte voeten?

Hoe zou ik U met zulke handen en voeten ooit kunnen dienen?’


‘Maar mens toch - zei God - sinds wanneer zijn je handen van jou?

En je voeten, je oren en je ogen?

Ik heb je toch mijn eigen handen gegeven om mijn troost strelend door te geven aan bedroefde mensen!

Ik heb je toch mijn voeten gegeven om op weg te gaan, mensen tegemoet!

Die oren kreeg je van Mij

zodat je kunt luisteren naar het lied van broos-gelukkige mensen!

Ook jouw ogen zijn de mijne: daarmee kun je zien

waar mensen hun weemoed dragen.

Ik heb je ook mijn hart geschonken

om te slaan op het ritme van menselijk leed.


image

Eens ging een zaaier uit om te zaaien. … een gedeelte viel onder de distels en deze schoten op, zodat het verstikte. Een ander gedeelte tenslotte viel op de goede grond en leverde vrucht op: deels honderd-, deels zestig-, deels dertigvoudig. Wie oren heeft, hij luistere.


Vieren met kinderen thuis

Wij zijn aangekomen bij de 15de zondag van jaar A. Vorige week heeft u een berichtje gezien naar aanleiding van een opdracht uit mijn les van die week, die hoorde bij de 14de zondag van jaar A, bij het thema: ‘Het juk is zacht, de last is licht’.


Hierbij de korte inhoud van de mini-viering van zondag 12 juli met als thema: ‘Zaai je mee?’.


De miniviering bestaat uit:


Wat je verder kan doen n.a.v. de mini-viering: de opdracht: Zelf Zaaien en een tekenopdracht en kleurplaat.

 

Klik hier voor de miniviering.


Bijzonder om te vermelden is, dat we deze week niet gekozen hebben voor het Bijbelverhaal van de site Kinderwoorddienst.nl, maar voor het Bijbelverhaal op de site van Kerknet.be – Graag Samen. Dit na een tip van pastor Katrien Van de Wiele. Wie meer wil weten over deze site, kan dit doen door te klikken op deze link.


Ik wens jullie fijne zondag en veel plezier met de min-viering en de opdrachten. Volgende week vertel ik over de mini-viering van zondag 19 juli rondom het thema: ‘Zorg voor het goede’.


image


Woord van Bemoediging

In samenwerking met de drie Zeeuws-Vlaamse parochies: H. Maria Sterre der Zee, Elisabeth Parochie, parochie heilige Andreas en de stichting Kerkbelang Koewacht wordt er elke week een Woord van Bemoediging opgenomen door één van de Pastores van het Zeeuws- Vlaamse team.


Het Woord van Bemoediging voor de 15de zondag door het jaar met als thema ‘in goede aarde’ is opgenomen in de polders rondom Koewacht en gepresenteerd door pastoor Wiel Wiertz.


Klik hier om het Woord te beluisteren.

Vieren in de geloofsgemeenschappen

We vieren dit weekend de liturgie van de 15de zondag door het jaar A. In onze parochie zijn de volgende vieringen:

In het weekend van11 en 12 juli vieren we de 15de zondag door het jaar. In onze parochie zijn dan de volgende vieringen:

heilige Maria Hemelvaartkerk te Aardenburg om

09.15 uur woord- en communieviering (Frans van Geyt)

heilige Bonifatiuskerk (strandkerk) te Cadzand- Bad om 10.00 uur eucharistieviering (Giedoo De Reu)

Mauritskerk te IJzendijke om 10.45 uur woord- en communieviering (liturgiegroep).


In het weekend van18 en 19 juli vieren we de 16de zondag door het jaar. In onze parochie zijn dan de volgende vieringen:


heilige Maria Hemelvaartkerk te Aardenburg om

09.15 uur woord- en communieviering (Liturgiegroep)


heilige Barbarakerk te Breskens om 09.15 uur woord- en communieviering (Frans van Geyt)

heilige Bonifatiuskerk (strandkerk) te Cadzand- Bad om 10.00 uur eucharistieviering (Philippe Hallein)

heilige Eligiuskerk te Oostburg om 10.45 uur woord- en communieviering (Frans van Geyt).


Pinksterestafette

Vorige week schreven we al over het pinkstervuur. Dit pinkstervuur is op het hoogfeest van Pinksteren vertrokken uit de heilige Antoniuskathedraal van Breda en gaat alle parochies langs.


Op zondag 2 augustus komt het pinkstervuur in onze parochie vanuit de Elisabethparochie.

Pater Lindeijer, de nieuwe vicaris-generaal, neemt het die middag mee naar het gesprek dat we dan met hem hebben over geloof en parochie.


Op dinsdag 4 augustus maken we vanuit Oostburg een wandeling naar Breskens en zetten het pinkstervuur met het fietsvoetveer over naar Vlissingen. Daar wordt het vuur in ontvangst genomen door pastoor Fons van Hees van de heilige Mariaparochie op Walcheren.


Meer over het volledige programma in de volgende Nieuwsbrief.


Life Teen zomerkampdag

De zomervakantie is voor de meesten begonnen, whohoo!! Afgelopen zondag luidden wij deze al in met het zomerfeest van Life Teen Breda:IMG_1492.JPG


Life Teen zomerkamp-dag op 3 augustus 2020 Er staat echter nóg een activiteit te gebeuren vanuit Life Teen deze zomer, en wel de Europese Life Teen zomerkamp-dag op maandag 3 augustus 2020!! Deze Life Teen kamp-dag is voor tieners van Life Teen parochies vanuit heel Nederland en daarbuiten, en natuurlijk zijn alle tieners van 12-19 jaar welkom (als je 11 bent en het Vormsel dit jaar

gaat doen mag je ook meedoen). De dag is van

9.30 tot 21.00 uur en wordt gratis aangeboden. Er staan allerlei gave dingen op het programma, zoals buitenspellen, inspirerende catecheses, deelgroepsgesprekken, de H. mis, heerlijke maaltijden en een heleboel plezier. Op bepaalde momenten is er een live-verbinding met tieners vanuit andere delen van Europa, die vanwege corona dit jaar niet in reallife aanwezig kunnen zijn bij het kamp. Alles staat in het teken van het thema 'Fiat', het bekende ja-woord van Maria.

Voor ouders is er in Helvoirt en omgeving vanalles te doen om een dagje te overbruggen, of wie weet kun je wel vervoer met iemand samen regelen. Er zijn al heel wat tieners vanuit Breda en omgeving die meedoen, en ook wat leiding. Alle leiding is al enthousiast bezig met alle voorbereidingen :)

Meer informatie is op deze website te vinden. Hier vind je o.a. een link naar de website van Life Teen NL, een link naar het online aanmeldformulier, en een link naar een uitnodigingsfilmpje van enkele leiding. Voor kampspecifieke vragen kun je je richten tot de kampcoordinatoren via lifeteensummercamp@gmail.com.

Het zou geweldig zijn jullie op 3 augustus te zien in Helvoirt, hopelijk tot dan! :)

Een geweldige zomervakantie gewenst! groet, Kapelaan Jochem


Tot slot

Wie altijd wacht op gunstige wind komt nooit aan zaaien toe.

Wie altijd wacht op beter weer komt nooit aan maaien toe.

Je weet toch niet hoe God werkt.

Begin maar gewoon te zaaien en gun je handen geen rust voor je alles gegeven hebt

en geloof maar:

het kiemt op Gods tijd.


Nieuwsbrief 18 - 12 juli 2020

 

Start


 


 

 

 


 


 

 

Start

 

href="../index.html">Start


 

 

 

 

Start

/