Ten geleide......

Wie is betrouwbaar? Hij die recht doet aan de ander, zonder onderscheid des persoons; hij die Gods levensrichting – zijn Wet – omarmt ten dienste van de ander. Dit is een uitdagend programma, niet alleen op het intermenselijke vlak maar ook voor de inrichting van onze samenleving, van onze internationale betrekkingen. Toch, zegt Jezus, begint het allemaal bij je eigen persoonlijke instelling: ben ik betrouwbaar in het kleine, dan zal ik ook betrouwbaar zijn in het grote.

Over die betrouwbaarheid moet veel nagedacht worden. We weten allemaal dat het in het klein begint. Vrede bij jezelf, in je familie, je straat, buurt, dorp of stad. En zo kan vrede groeien, steeds groter worden en steeds meer mensen meenemen. Er zijn momenteel tien crises in de wereld, recordaantallen mensen zijn op de vlucht: Soedan, Syrië, Somalië, Myanmar, DR Congo, Nigeria, Jemen, Ethiopië, Afghanistan, Oekraïne. Zondag start de Vredesweek, laten we aandacht en zorg hebben voor mensen die hun thuisland ontvlucht zijn, op de dool zijn geweest, om uiteindelijk in Europa, in Nederland aan te komen. Maar laat het een begin zijn om bij het denken aan en helpen aan mensen die op de vlucht zijn. Laat het een begin zijn, hulp die groeien mag, zorg dragen voor onze medemens.

En vergeten we het nu ook niet in een tijd dat er weer veel corona-besmettingen zijn: laten we letten en zorgen voor elkaar!  Voor iedereen een goed weekend.
 
Parochiecentrum gesloten

De vakantie voor de meeste mensen is voorbij, de scholen zijn deze week ook weer van start gegaan. Alles gaat weer zijn normale gangetje. Gedurende de vakantie was het parochiecentrum open. U voelt het al aankomen. Tot en met maandag 26 september is het parochiecentrum gesloten. Marc geniet momenteel van twee weken vakantie. Voor zeer dringende zaken is het mobiele nummer beschikbaar. 06-20403610. De mail wordt geregeld bekeken en verwerkt.
 

Bij de zondag......  
                                                                         
Inleiding:
In de aanklacht van de profeet Amos
tegen rijke uitbuiters - onze eerste lezing -
weerklinkt Gods bekommernis
om armen en misdeelden.
In onze evangelielezing sluit Jezus zich daarbij aan
wanneer Hij zegt:
“Wie zijn hart verliest aan geld en goed,
  verjaagt God uit zijn hart.”
Woorden die ons vandaag
ter overweging worden aangeboden
opdat wij Gods bekommernis om mensen
tot de onze zouden maken,
en zo uitgroeien tot een echte en warme gemeenschap van mensen.


Om ontferming: 
Het lukt ons niet altijd te leven naar de wens van God,
dan kiezen we voor de verkeerde dingen.
Gelukkig is God een vergevende God,
altijd bereid om zijn Hand uit te strekken
naar wie zich weer tot Hem wil wenden.
Leggen we daarom in stilte aan Hem voor
waar het niet goed ging…
Heer, ontferm U over ons.


We lezen deze zondag:                           
Eerste lezing: Amos 8, 4-7
Antwoordpsalm: Psalm 113
Tweede lezing: 1 Timoteüs 2, 1-8
Evangelie: Lucas 16, 1-13


Woorden ter overweging
Een gegeven belofte of een gedane toezegging daadwerkelijk nakomen is het hoofdkenmerk van betrouwbaarheid. Betrouwbaarheid heeft ook met eerlijkheid te maken. In de mate dat iemand eerlijk en geloofwaardig is, wordt hij/zij als betrouwbaar ervaren.
Paulus benadrukt zijn geloofwaardigheid door te stellen dat hij niet liegt en hij verzekert plechtig dat hij de waarheid spreekt. Amos klaagt de kooplieden aan die allesbehalve betrouwbaar zijn. Bewust vervalsen ze de maten en gewichten om de kleine boeren uit te buiten. Gebruik van hun machtspositie leidt bij hen tot onbetrouwbaarheid, zowel wat hun goederen betreft als hun manier van handeldrijven. Het is juist tegen deze handelswijze dat Jezus reageert in het Lucas evangelie. Betrouwbaarheid in kleine dingen resulteert in betrouwbaar zijn als het om veel gaat. Omgekeerd: wie oneerlijk is in het geringste is ook oneerlijk als het om veel gaat. Met het oog op het oordeel doet Jezus een dringende oproep om betrouwbaar te zijn.
 
 
Vieringen in onze parochie

Vijfentwintigste zondag door het jaar
zondag 18 september
- heilige Maria Hemelvaartkerk te Aardenburg  09.15 uur  eucharistieviering
  (Rodrigo Rojas Romero).
- heilige Barbarakerk te Breskens om 09.15 uur  woord- en communieviering 
  (Frans van Geyt).
- heilige Bonifatiuskerk (strandkerk) te Cadzand om 10.00 uur  eucharistieviering   
  (Philippe Hallein).
- heilige Eligiuskerk te Oostburg om 11.00 uur  woord- en communieviering 
  (Frans van Geyt).

Donderdag 22 september
- heilige Eligiuskerk te Oostburg om 17.00 uur  eucharistieviering
  (Rodrigo Rojas Romero).

Zesentwintigste zondag door het jaar
zondag 25 september
- heilige Maria Hemelvaartkerk te Aardenburg om 09.15 uur  eucharistieviering 
  (Wiel Wiertz).
- heilige Petrus Apostelkerk te Schoondijke om 09.15 uur  woord- en communieviering
  (Frans van Geyt).
- PKN-kerk te Biervliet om 09.30 uur  oecumenische viering.
- heilige Bonifatiuskerk (strandkerk) te Cadzand om 10.00 uur  eucharistieviering
  (Guidoo De Reu). Dit is de laatste viering van dit toeristenseizoen.
- Maurtitskerk te IJzendijke om 10.45 uur  woord- en communieviering 
  (Frans van Geyt).  

Donderdag 29 september
- heilige Eligiuskerk te Oostburg om 17.00 uur  eucharistieviering
  (Rodrigo Rojas Romero).

Iedereen is van harte welkom in onze vieringen. 
 
Vieren met het gezin

De mini-viering van zondag 18 september heeft als thema: ‘Slim of eerlijk omgaan met geld?'.

In onze parochie zijn er deze week meerdere vieringen. Op de website, facebook en in de Nieuwsbrief van de parochie vindt u meer informatie over de vieringen voor deze zondag en komende weken.

Deze week zijn alle KVO-lessen weer gestart op basisscholen waar Rini dit jaar les geef. Dit zijn BS ‘De Steiger’ (Terneuzen),OBS ‘De Nieuwe van Dale (Sluis) en OBS ‘De Zeemeeuw (Breskens). Op de pagina KVO-les kunt u lezen en zien wat ik heb gedaan op deze basisscholen deze week

Hoe de mini-viering van zondag 18 september er uit ziet kunt u via onderstaande link bekijken.  

 
Klik hier om naar de kinderpagina op onze website te gaan
Gezocht!

Zoals u misschien al hebt vernomen, in de wandelgangen gaat nieuws heel snel, zal de penningmeester van het parochiebestuur, de heer Jacques Danielse, zijn werkzaamheden stoppen in het bestuur van onze parochie.
De bisschop heeft hem onder dankzegging voor zijn verrichte werk dank gezegd en hem met ingang van 1 november a.s. eervol ontslag verleend.

De parochie is dus dringend op zoek naar een volger. Het verzoek is reeds gedaan aan de PKC's en CTC om binnen hun gebied van onze parochie uit te kijken naar geschikte kandidaten die kennis van zaken hebben betreffende financiën.
We zijn op zoek naar iemand die ervaring heeft in financiële zaken en boekhoudkundige kennis, iemand die bijvoorbeeld op een bank of administratiekantoor heeft gewerkt.

Weet u een mogelijke kandidaat of misschien bent u zelf geschikt, neem gerust contact op met het parochiebestuur. Dat kan al heel eenvoudig door de mail van deze Nieuwsbrief te beantwoorden. Samen zijn we verantwoordelijk voor onze parochie. Denkt u mee!
 
Vrede, wie durft?

Vrede lijkt vanzelfsprekend. Niets in minder waar. Het vraagt onze blijvende aandacht. Zeker in een tijd van verharding in onze eigen samenleving. Maar het kan anders. Sterker nog, het moet anders, dat gebeurt al!

Veel mensen verlangen naar contact met buurtgenoten die tot nu toe een vreemde voor ze zijn. Tijdens de Vredesweek. de actieweek voor vrede van PAX, wordt al meer dan 50 jaar getoond dat het ook anders kan. Grote veranderingen beginnen vaak klein. In onze eigen straat, buurt, dorp of stad.

PAX staat voor vrede en brengt mensen bij elkaar die moed hebben om voor vrede te gaan, Samen met mensen in conflictgebieden en betrokken burgers wereldwijd werkt PAX aan een menswaardige en vreedzame samenleving, overal in de wereld.

Litanie om Vrede
Waar mensen leven in oorlog –
kom bevrijden, God van vrede.

Waar mensen ruzie maken -
kom bevrijden, God van liefde.

Waar mensen leven in haat -
kom bevrijden, God van verzoening

Waar dood en geweld heersen -
kom bevrijden, God van leven.

Waar mensen elkaar het leven onmogelijk maken -
kom bevrijden, God van ontferming.

Waar mensen gebukt gaan onder schuld en schaamte -
kom bevrijden, God van vergeving

Waar duisternis en dood heersen -
kom bevrijden, God van licht

Hieronder een link om een kleurplaat  voor de kinderen te downloaden en de link naar YouTube met het lied: This is my song. Song of Peace van Jean Sibelius. Een mooie start van de vredesweek.
 
Download de PAX-kleurplaat
De Helpende Hand

Op woensdag 28 september 2022 wordt er kleding, speelgoed en etenswaren opgehaald, in Aardenburg en Oostburg, door ophaaldienst De Helpende Hand uit Diksmuide (B).

- In Aardenburg kunt u de spullen maandag 26 en dinsdag 27 september in de garage
  op het kerkplein plaatsen;
- In Oostburg kunt u tot en met dinsdag 27 september uw spullen inleveren aan de kerk
  of neerzetten in de Mariakapel.

Kleding graag in plastic zakken doen, elektrische toestellen ontdoen van plakkers en speelgoed en etenswaren apart verpakken a.u.b.
De kleding wordt verdeeld onder kansarmen en de rest wordt verkocht in de tweedehandswinkel. De opbrengst komt ten goede aan sociale doelen.
 
Op bedevaart naar Solesmes

Maandag 29 augustus, is parochiaan, penningmeester van de Parochiële Caritasinstelling en lid van het West Zeeuws-Vlaams Gregoriaans Koor, Gerard Ulteee aan een bijzondere fietstocht. De eindbestemming is de Abdij van Solesmes, het mekka van de gregoriaanse zang. Via de Nieuwsbrief laten wij u de fietstocht meevolgen.

Maandag 5 september
Een dag met verrassingen. Het zou ook geen avontuur zijn. Vanuit Fecamp naar Le Havre was toch nog 65 km en dan nog 15 km naar Le Pont de Normandie. De routeborden vanaf Le Havre ontbraken. Dan maar inschatten, beetje gokken en de kust volgen. De brug doemde op en de spanning nam toe. Bij de brug gekomen geloofde ik mijn eigen ogen niet. Een van de twee rijstroken was voor autoverkeer afgezet met pilonnen. De andere strook had ik op mijn fietsje volledig ter beschikking. Van werkzaamheden of een ongeluk was geen sprake. Fantastisch! Alsof ze wisten dat ik er aan kwam. 

Dinsdag 6 september
Vandaag dus wel in Honfleur vertrokken. De laatste etappe van la vélomaritime eurovélo4. Die heb ik dus in grote lijnen gevolgd vanaf Bray Dunes in Noord-Frankrijk tot Caen waar ik nu aangekomen ben. Ik verlaat nu Eurovélo4 en pak la vélo Francette op. Deze route loopt van Ouistreham naar La Rochelle en komt mij dus goed van pas voor het laatste deel van de route. Het volgen van deze routes betekent dat je langs toeristische plekken gestuurd wordt en soms flinke omwegen maakt. Vooraf had ik ingeschat 800 km te fietsen. Ik ben vandaag de 700 gepasseerd. Benieuwd of ik de 1000 aantik.
Woensdag 7 september
Vlot door Caen gefietst met een spat regen. De rijrichting is steeds door een groen fietspad aangegeven. Prima. Dan lange rechte stukken mooi pad door de bossen met aan de ene kant de oude spoorlijn en de andere kant een rivier, de l’orne. Om 11.00 uur had ik er al 50 km opzitten en kwam ik in een dorpje, Clécy, voor een koffie met een sandwich. De regen dreigde en daar dan ook maar een hotel gezocht. Opvallend zijn trouwens de elektrische steppen, die zowel in de stad als op het platte land het straatbeeld bepalen. Wat mij ook opvalt is dat er in ieder piepklein dorp een basisschool actief is. Tenslotte: “Tout Le monde est gentille” ('Iedereen is aardig.). Wordt hier en daar ook wel afgedwongen. (Zie foto). A propos: ik heb 3 euro betaald.

Donderdag 8 september
Vanuit Clécy vertrokken voor 70 km. Vroeg op, want het zou ‘s middags gaan regenen en onweren. Regen viel mee en onweer niet gezien. De eerste 35 km ging van dorp naar dorp, waarbij er constant geklommen en gedaald werd. Ergens was ik de draad kwijt. Door de extra kilometers, flinke tegenwind en het klimmen raakte de fietsaccu leeg. Dan maar een hotel in een ander dorp. Helaas: complet. Daar de accu opgeladen tegen een kleine vergoeding en weer op pad naar het grand hotel de Vayenne. Daar rond 19.00 uur aangekomen met nog een paar km op de accu. “Hoe sterk is de eenzame fietser” vroeg iemand zich de voorbije dagen al af. Nou, volgens mij zo sterk als zijn fiets accu. 


Volgende week vervolgen we het reisverslag met de laatste fietskilometers en het verblijf in de Abdij.. 
Het anker van de hoop

In de vicariaatsnieuwsbrief van september 2022 gaat vicaris-generaal Harry Lommers in op het logo van het jubeljaar dat paus Franciscus onlangs aankondigde. 2025 is uitgeroepen tot heilig jaar en krijgt als motto ‘Pelgrims van hoop”.
 

Het duurt nog even. Maar paus Franciscus heeft voor het jaar 2025 een heilig jaar uitgeroepen. Ook het motto en het logo van dit jubeljaar heeft hij bekend gemaakt. Toen ik het logo zag moest ik meteen denken aan het korte gedicht van Guido Gezelle: “Met ’t Kruis in top, zoo varen wij, door ’t wereldtij, ten hoogen Hemel op”.
 

Het kruis van de kerk is de mast van het bootje. Een veelkleurig gezelschap van gelovigen bevindt zich aan boord. We zitten samen in dat bootje. Die saamhorigheid is enorm belangrijk. Aan het kruis zit een anker vast. Daarmee is gezegd dat het kruis van Jezus onze hoop is waar wij houvast aan hebben. Hoeveel mensen leven er niet zonder hoop of zelfs in wanhoop? Maar christenmensen zijn mensen van hoop. Daarom is het motto van het jubeljaar 2025 ijzersterk: “pelgrims van hoop”.
 

Inderdaad zijn wij hier op aarde slechts pelgrims. Heel veel dingen zijn onzeker. Er is ook lijden en ziekte. Er is ook de dood. En toch kan het alleen maar beter worden, ondanks alle tegenslag. Dat garandeert ons het kruis van Christus. “Onze toevlucht is het vast te houden aan de hoop op wat voor ons in het verschiet ligt. Die hoop is als een betrouwbaar en zeker anker voor onze ziel” (Hebreeën 6, 18-19).
 

Een sterk kenmerk van de hoop is dat deze ons richt op de toekomst. Zo mogen wij hoopvol gestemd en met een missionaire geest beginnen aan het nieuwe “werkjaar” 2022-2023. Wij zetten onze schouders weer onder de parochievernieuwing. Daarbij past het dat wij denken en handelen als “pelgrims van hoop”. Dan zijn we geen gelovigen die zich vastklampen aan het verleden. Maar dan zijn wij gelovigen die houvast vinden in het evangelie en bijdragen aan het veelkleurige katholicisme dat wereldwijd gestalte krijgt.
 

Mgr. H. Lommers
vicaris-generaal

Uit het rapport over de synodale kerk

De komende weken zullen we passages uit het rapport publiceren om u deelgenoot te maken van wat er leeft in ons bisdom. U kunt het rapport ook volledig lezen via onderstaande link.

Onderscheiding
Deze paragraaf werd in de gesprekken gewaardeerd als liefdevol en warm, open en inclusief. Er werd echter ook opgemerkt: ‘We zijn nog aan het navelstaren’. Er wordt gesproken over dialoog, maar zonder concrete aandacht voor de ander, die vaak onbenoemd blijft in haar/zijn hoop en nood. De Kerk bestaat niet voor zichzelf: waarschijnlijk als enige organisatie ter wereld bestaat ze juist voor degenen die er
niet bijhoren. De vraag is hoe de band met de wereld tot stand komt zodat mensen geloof kunnen vinden en met Christus een mijl verder kunnen gaan dan de wereld gewend is.
Soms bestaat de idee dat de bezinning op de wereld, haar nood aan verlossing en de heilswil van God vooraf moet gaan aan de bezinning op de menswording en de navolging van Christus. Toch bidt Christus tot zijn Vader: “niet dat Gij hen uit de wereld wegneemt, maar hen bewaart voor het kwaad. Zij zijn niet van de wereld, zoals Ik niet van de wereld ben.” (Joh 17:15b-16) Dit gebed doet ons beseffen hoezeer we het middelpunt vormen van de liefde van Vader en Zoon en hoezeer God ons wil optillen boven onszelf uit. Het is vanuit deze liefde dat we omgevormd kunnen worden en iets positiefs kunnen betekenen voor de wereld.
In gesprekken werd missioneren gedefinieerd als ‘uitdragen waar je voor staat, openstaan voor anderen’. Dat is juist. De synodale weg vraagt van iedereen een open, ontvankelijke, luisterende houding. Die open houding kan goed vergeleken worden met de situatie waarbij ieder mens zijn/haar eigen eilandje vormt, maar waarbij een gelovige christen zich inzet om een brug te bouwen. Niet met de bedoeling de ander over de brug te sleuren (te overtuigen), maar opdat Christus over de brug kan gaan zodat er een band met Hem ontstaat. De houding van 
de christengelovige wordt gekenmerkt door de liefde die van Christus komt. Als gelovige wil je de ander bereiken, omdat je die ander liefhebt; zonder die liefde ben je een schelle cimbaal.
 
Klik hier om naar het diocesaan rapport over de synodale kerk te gaan

Tot slot
 

We leven in een wereld
van scheve verhoudingen.
Er zijn te grote tegenstellingen:
rijk tegenover arm,
sterk tegenover zwak,
noord tegenover zuid.
Onze aardbol zit
vol scheuren en barsten.
Onrecht is gewoon geworden.
Daarom hebben we nood
aan profeten en heiligen:
mensen die stem worden
voor de stom-geslagenen,
mensen die opkomen voor verdrukten
en die oog hebben voor recht.
Hun stem mag niet verstommen.
Want zijn niet alle mensen
- zonder onderscheid -
niet geroepen om te leven.
Zij mogen evengoed als wij
meedelen in de rijkdom
die ons is gegeven.
Wereld en mensen zijn niet
ons bezit, niet ons privilege.
Menszijn is niet bezitten,
maar delen met anderen.
Onze grootste rijkdom
is ons vermogen om te zijn als God:
er zijn voor elkaar
en delen zonder onderscheid.


 
 
Facebook
 
Website
.
Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.
U kunt ook uw gegevens inzien en wijzigen.
Voor een goede ontvangst voegt u vicevoorzitter.andreas@gmail.com toe aan uw adresboek.